Grafik tasarımın vazgeçmez öğelerinden biri olan illüstrasyon, tanıtım amacıyla bir amaç ve proje doğrultusunda yapılır ve genelde ticaridir. Kısaca ihtiyaç karşılamak için yapılır. İletilmek istenen mesaj en kısa, güçlü ve doğru yolla verilmeli, tercih edilmelidir. Grafik tasarım ürünlerinin hemen hemen hepsinde görebiliriz illüstrasyonları... örneğin, meyvasuyu kutularındaki meyvaların büyük bir kısmı illüstrasyondur..
---------------------------------------------------------------------
Dijital illüstrasyon için kullanılan iki ana araç vardır. Piksel ve vektör. Piksel tabanlı illüstrasyon tasarımlarında kullanılan programların en ünlülerinden biri Photoshop. Vektörel illüstrasyon için ise yine adobe programı olan Illustrator tercihiniz olabilir. Tasarımcı dijital illüstrasyonu hazırlamadan önce eskizlerini yapar, bunları scanner ile dijital ortama geçirir yada direk olarak tablet üzerinde çizerek bu programlar sayesinde illüstrastonunu oluşturmaya başlar. Bu aşamada en önemli özelikleriden biri de , ilüstrasyonun vektör veya piksel tabanlı olması dır. İllüstrasyonun kullanım alanına göre bu seçimi kolaylıkla yapılabilir. Örneğin illustrasyonumuz(resmimiz) çok keskin hatlara ve gölgelere sahipse kolaylıkla vektörel(çizim) olarak oluşturabiliriz. Bunun yanında illüstrasyonun çok büyük ebatlarda (örneğin bilboardlarda yada bina giydirilmesinde) basılması söz konusu ise, kesinlikle vektörel illüstrasyonu tercih etmeliyiz.
---------------------------------------------------------------------
***Vektörel çizimin en büyük özelliği, çizilenin keskin hatlara sahip olması ve ne kadar büyültülürse büyültülsün hiçbir şekilde değer (resolution)kaybetmemesi. İllustrator programında kolaylıkla vektörel illüstrasyonlar yapılabilir ve yapılan bu illüstrasyonlar daha sonra ölçüleri değiştirilmeden photoshop programında boyut kazandırılabilir.Yada mesh araçlarıyla ışık ve gölge efektleri verilerek gerçeğe yakın vektörel ,llüstrasyonlarda elde edilebilir.